Zapiekanka mięsno-pomidorowa

Zapiekanka mięsno-pomidorowa

Moja propozycja na dziś to pyszna pikantna zapiekanka mięsno-pomidorowa.

Zapiekanka mięsno-pomidorowa
Zapiekanka mięsno-pomidorowa

Składniki dla 4 osób:

2 udka
2 filety
5 mięsistych pomidorów
3 cebule
800 g młodych ziemniaków
100g czarnych oliwek
2 papryczki chili
6 ząbków czosnku
10 łyżek oliwy
3 gałązki rozmarynu
5 gałązek tymianku
sól, pieprz
2 łyżki brązowego cukru

Zapiekanka mięsno-pomidorowa
Zapiekanka mięsno-pomidorowa

Wykonanie:

Udka przełamać w stawie i każde podzielić na 2 części. Filety przekroić na pół. Następnie mięso umyć i osuszyć. Pół łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Posmarować tym mięso i ułożyć w brytfance. Piec ok 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (lub z termoobiegiem 175 stopni).

 

Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w cienkie słupki. Czosnek pokroić w plasterki, zostawiając 2 ząbki. Ziemniaki obrać, większe sztuki pokroić na połówki lub ćwiartki. Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Ziemniaki wymieszać z ziołami, cebulą, plasterkami czosnku i 4 łyżkami oliwy. Rozłożyć na mięsie po ok 15 minutach pieczenia.

Pomidory umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Pomidory i oliwki dodać do mięsa i ziemniaków po ok 40 minutach pieczenia.

Papryczki chili oczyścić, przeciąć wzdłuż na pól, usunąć gniazda nasienne, umyć i posiekać. Pozostały czosnek pokroić w kostkę. Czosnek i chili wymieszać z 2 łyżkami brązowego cukru, 1 łyżeczką soli i 4 łyżkami oliwy. Ok 15 minut przed końcem pieczenia powstała pastą posmarować ziemniaki i mięso. Warzywa doprawić solą oraz pieprzem. Podawać wszystko razem.

 

2 Comments Add yours

  1. Kasia napisał(a):

    Moje smaki!
    Idealny, leniwy obiad – wszystko razem do pieca i wszystko razem na stół.
    🙂

  2. iza napisał(a):

    taką zapiekankę to bym sobie zjadła

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *