Wiosenna sałatka ryżowa

Wiosenna sałatka ryżowa

Po dłuższej nieobecności powracam z wiosenną sałatką ryżową.

Składniki:

2 torebki ryżu długiego (ja użyłam jednej torebki ryżu białego i jednej ryżu dzikiego)
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku grubego z cebulką
1 średni ogórek
kilka gałązek zielonej pietruszki
1 papryka czerwona
1 sos francuski
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 filet z kurczaka
przyprawa z kurczaka
3 łyżki oleju

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Filet z kurczaka pokroić na drobne kawałeczki i podsmażyć z przyprawą do kurczaka na oleju. Po podsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z tłuszczu, wystudzić.
Ogórek umyć, obrać ze skórki i pokroić w pół krążki, z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki umyć i pokroić w ćwiartki.
Cebulkę oraz pietruszkę drobno pokroić.
Sos francuski wymieszać z oliwą z oliwek.
Wystudzony ryż połączyć ze wszystkimi składnikami, doprawić do smaku solą o pieprzem.
Proponowana sałatka wiosenna doskonale się nadaję na drugie śniadanie lub podwieczorek do pracy.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *