Ucierane ciasto z konfiturą

Ciasto z konfiturą
Ciasto z konfiturą

Składniki:

20 dag margaryny Palma
20 dag cukru
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
50 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
45 dag konfitury wiśniowej (ja użyłam domowej konfitury z malin)
5 dag obranych, zmielonych migdałów
cukier puder do posypania

 

Ciasto z konfiturą
Ciasto z konfiturą

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę. Ucierać dalej, dodając jajko i startą skórkę z cytryny. Kilka łyżek mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i dalej ucierać. Pozostałą mąkę wsypać do powstałej masy i czubkami palców zrobić szybko kruszonkę.

Połowę kruszonego ciasta włożyć do tortownicy(o średnicy 26 cm), lekko docisnąć i posmarować konfiturą.

Pozostałe kruszone ciasto wymieszać z migdałami i przysypać nim konfiturę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut, w temperaturze 175-200 stopni. Następnie odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

 

5 komentarzy Dodaj własny

  1. Salvador Dali pisze:

    ucierane jest najlepsze, bo najprostsze:)

    jeśc takie na ciepło-mmmm<3

    1. Ela pisze:

      I takie też jedliśmy, bo zaraz po upieczeniu szliśmy, wczoraj do babci i dziadka:)

Dodaj komentarz