Ucierana babka na śmietanie

Ucierana babka na śmietanie

Dzisiaj polecam babkę ucieraną na śmietanie.

Składniki:

200 g cukru pudru
4 duże jajka
1 płaska łyżka kakao
200 g masła
100 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z jednej cytryny
3-4 łyżki śmietany

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, gdy masa już wchłonie wszystkie żółtka dodać skórkę z cytryny i sok. Na koniec dodać śmietanę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać małymi partiami. Z białek ubić pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.
Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3 .
Do porcji 1/3 dodać kakao i wymieszać łyżką drewnianą.
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać grysikiem lub bułka tartą aby nam ciasto dobrze odstało po upieczeniu.
Do tak przygotowanej formy wlewać ciasto na przemian białe i kakaowe (można też zrobić jednokolorową to zależy od naszego gustu).

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *