Tradycyjny sernik na kruchym cieście

Tradycyjny sernik na kruchym cieście

Sernik, przy wielu okazjach zawsze gości na naszych stołach. Teraz siedząc przy kawie, delektuję się jego smakiem. Jest naprawdę pyszny, i łatwy w przygotowaniu.

Przepis do pobrania –> Tradycyjny sernik na kruchym cieście (937)

 

Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

20 dag mąki
5 dag cukru
1 jajko
10 dag margaryny
szczypta soli

Masa serowa:

1 kg twarogu
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego
3 jajka
1 szklanka śmietany
5 dag rodzynek
1 żółtko
2 łyżki mleka
1 łyżka margaryny
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, cukier, jajko i margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Białka oddzielić od żółtek. Twaróg, cukier i cukier waniliowy, 3 żółtka, budyń i śmietanę. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Białka ubić, połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i wymieszać. Kruche ciasto rozwałkować. Dużą tortownicę natłuścić, oprószyć mąką. Dno i boki wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem, przełożyć masę serową. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

6 Responses to Tradycyjny sernik na kruchym cieście

  1. Klaudia napisał(a):

    Super uwielbiam serniki szczególnie do herbaty ipogawędki ze znajomymi. Ten wygląda rewelacyjnie.

  2. Ania napisał(a):

    moja mama byłaby zachwycona z takiego serniczka:)

  3. Inspirowane smakiem napisał(a):

    Na cienkim spodzie – mój ulubiony:)

  4. Agnieszka napisał(a):

    Do kawki. Mniam!

  5. Salvador Dali napisał(a):

    tak, tak! Na niedzielny deser znakomicie się nadaje, mniam! 🙂

  6. gin napisał(a):

    Wygląda wspaniale, aż mi się jeść zachciało!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *