Pyszny torcik serowy

Pyszny torcik serowy

Któż nie lubi zjeść dobrego ciasta, mało jest takich osób. Teraz gdy wszędzie można już kupić bardzo lub mniej dobre ciasto. Komu chce się piec, a może czasami warto zrobić coś swojego. Może nie od razu wyjdzie ale ….. zachęcam do spróbowania swoich sił.

Składniki na ciasto:

200g mąki
120g masła
70g cukru
1 żółtko
szczypta soli
kilka kropel olejku cytrynowego

 

Składniki na masę serową:

1 mała paczka żelatyny
¼ litra mleka    
200g cukru
szczypta soli
kilka kropel olejku cytrynowego
4 żółtka
½ litra śmietany kremówki
500g twarogu
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z masłem. Po środku zrobić wgłębienie, wsypać sól, dodać olejek i żółtko i zagnieść ciasto. Uformować 2 kule i włożyć do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 2000C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować z ciasta dwa krążki o średnicy 26 cm i piec na jednej blasze przez 8-10 minut na jasno brązowy kolor, na środkowym poziomie piekarnika. Jeden z krążków, jeszcze gorący pokroić na 12 jednakowych porcji, odłożyć razem z całym spodem do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ciągle mieszając zagotować mleko z cukrem, solą, olejkiem i żółtkami, zestawić z ognia. Żelatynę dobrze rozpuścić w mleku i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, gdy mleko zacznie zastygać, dodać twaróg i bitą śmietanę. Cały spód włożyć do tortownicy, a boki wyłożyć papierem pergaminowym. Wypełnić tortownicę kremem serowym i wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyjąć ciasto z formy, usunąć pergamin, a na wierzch położyć pokrojone kawałki ciasta, układając z nich krążek . Torcik serowy posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.

 

4 Responses to Pyszny torcik serowy

  1. Basia napisał(a):

    Super torcik serowy 🙂 Zastanawiam się, jakie zadanie mają żółtka  w masie i czy można je pominąć?

    Pozdrawiam serdecznie!

    • Ela napisał(a):

      podejrzewam że dają smak i kolor lekko kremowy. Można spróbować czymś żółtka zastąpić .Można dodać do masy serowej świeże lub mrożone maliny,truskawki,wiśnie, porzeczki, jagody, borówki. Mrożone miękkie owoce wystarczy tylko rozmroźić; świeże owoce należy umyć, osuszyć, posypać cukrem i odstawić na pare minut, żeby zmiękły, wtedy można je łatwo wymieszać z kremem.

  2. Mariola napisał(a):

    Bardzo efektowny sernik,pycha:)

  3. Weronika napisał(a):

    Bardzo ładnie wygląda, świetny pomysł z kruchą górą- od razu robi się bardziej wytwornie ; )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *