Pyszny torcik serowy

Pyszny torcik serowy

Moja propozycja na dzisiaj to pyszny torcik serowy.

Torcik serowy
Torcik serowy

Składniki na ciasto:

200g mąki
120g masła
70g cukru
1 żółtko
szczypta soli
kilka kropel olejku cytrynowego

Składniki na masę serową:

1 mała paczka żelatyny
¼ litra mleka
200g cukru
szczypta soli
kilka kropel olejku cytrynowego
4 żółtka
½ litra śmietany kremówki
500g twarogu
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z masłem. Po środku zrobić wgłębienie, wsypać sól, dodać olejek i żółtko i zagnieść ciasto. Uformować 2 kule i włożyć do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 2000C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować z ciasta dwa krążki o średnicy 26 cm i piec na jednej blasze przez 8-10 minut na jasno brązowy kolor, na środkowym poziomie piekarnika. Jeden z krążków, jeszcze gorący pokroić na 12 jednakowych porcji, odłożyć razem z całym spodem do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ciągle mieszając zagotować mleko z cukrem, solą, olejkiem i żółtkami, zestawić z ognia. Żelatynę dobrze rozpuścić w mleku i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, gdy mleko zacznie zastygać, dodać twaróg i bitą śmietanę. Cały spód włożyć do tortownicy, a boki wyłożyć papierem pergaminowym. Wypełnić tortownicę kremem serowym i wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyjąć ciasto z formy, usunąć pergamin, a na wierzch położyć pokrojone kawałki ciasta, układając z nich krążek . Torcik serowy posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.

 

4 Comments Add yours

  1. Basia napisał(a):

    Super torcik serowy 🙂 Zastanawiam się, jakie zadanie mają żółtka  w masie i czy można je pominąć?

    Pozdrawiam serdecznie!

    1. Ela napisał(a):

      podejrzewam że dają smak i kolor lekko kremowy. Można spróbować czymś żółtka zastąpić .Można dodać do masy serowej świeże lub mrożone maliny,truskawki,wiśnie, porzeczki, jagody, borówki. Mrożone miękkie owoce wystarczy tylko rozmroźić; świeże owoce należy umyć, osuszyć, posypać cukrem i odstawić na pare minut, żeby zmiękły, wtedy można je łatwo wymieszać z kremem.

  2. Mariola napisał(a):

    Bardzo efektowny sernik,pycha:)

  3. Weronika napisał(a):

    Bardzo ładnie wygląda, świetny pomysł z kruchą górą- od razu robi się bardziej wytwornie ; )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *