Tiramisu

Składniki 4-6 porcji:

4 żółtka
¼ szklanki cukru
250 g sera Mascarpone
1 szklanka mocno posłodzonej kawy ekspresowej
185 g biszkoptów
50g koniaku lub grappy
2 łyżki kakao

Tiramisu

Wykonanie:

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Gdy żółtka będą utarte na gładka masę dodać stopniowo marscapone i dalej ubijać na gładką puszystą masę. Do kawy dodać koniak. W głębokim naczyniu układać warstwami nasączone kawą biszkopty i krem.
Wstawić do lodówki na 3 godziny przed podaniem posypać kakao.
Ja robiłam wersję bez alkoholu, też był smaczny.

8 Comments Add yours

  1. Salvador Dali pisze:

    takie tiramisu to ja rozumiem! 🙂

    Prawdziwe, podane w pucharku, om.. 🙂

  2. Michał pisze:

    Lubię tiramisu. A to jest pięknie podane. Wygląda mega – apetycznie.

  3. Agnieszka pisze:

    Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. Mniam!

Dodaj komentarz