Tarta z owocami i serkiem mascarpone

Tarta z owocami i serkiem mascarpone

Dzisiaj polecam tarte z owocami i serkiem mascarpone

Składniki na ciasto:

1 ¼ szklanki mąki krupczatki

125g zimnego masła

2 łyżki cukru

szczypta soli

3-4 łyżki zimnej wody

1 żółtko

Wykonanie:

Suche składniki dajemy na blat, następnie dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. To tak posiekanego masła dodajemy jajko oraz wodę. Wyrabiamy aż składniki się połączą. Z ciasta formujemy kulę owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około jednej godziny.

Gdy ciasto mamy już schłodzone, wykładamy formę do tarty, dobrze dociskając boki. Ciasto można wałkować na stolnicy podsypując mąką lub między dwoma kawałkami foli. Gdy dobrze dociśniemy ciasto po bokach, nakłuwamy widelcem. Na ponakłuwane ciasto dajemy papier do pieczenia i wysypujemy kamieniami aby dokładnie docisnąć (ja zanim zaopatrzyłam się w kamienie używałam orzechów laskowych, fasoli lub grochu. Orzechy po podpieczeniu są bardzo smaczne).

Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok 10-15 minut. Po upływie tego czasu ściągamy nasze obciążenie (kamienie) i podpiekamy jeszcze ok 5-10 minut aż się ciasto zarumieni.

 

KREM

Składniki:

250 ml śmietany kremówki 30 %

1 łyżka cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 opakowanie serka mascarpone

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno.

Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Gdy serek będzie już dokładnie wymieszany z cukrem powoli dodajemy bitą śmietanę.

Tak przygotowanym krem smarujemy wystudzaną tarte. Na kremie układamy dowolne owoce. Na koniec aby owoce dobrze przylegały można polać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wkładamy na około godziny do lodówki.

Tak schłodzona tarta z owocami i serkiem masckarpone doskonale, się nadaje na letnie dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *