Szarlotka na kruchym cieście

Dzisiaj polecam szarlotkę na kruchym cieście z całymi kawałkami jabłek.

Składniki :

     400 g mąki
150 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
cukier wanilinowy
szczypta soli

6 jabłek
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i delikatnie ponacinać. Podsmażyć na maśle oprószone cukrem i cynamonem.

 Z pierwszej części poskubać na małe kawałki na spód blachy (25X25 cm) wyłożonej papierem. Nałożyć delikatnie podsmażone jabłka. Na jabłka ponowie położyć ciasto, skubiąc małe kawałki.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni na złocisty kolor 30-40 minut.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz