Świderki z bakłażanem i kurczakiem

Świderki z bakłażanem i kurczakiem

Składniki:

8 sztuk podudzi z kurczaka
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
oliwa
1 bakłażan
6 gałązek selera naciowego
1 kg pomidorów
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka
mielone chili
opakowanie makaronu świdry

Marynata do kurczaka

2 cebule dymki
łyżka ziół (tymianek, oregano, rozmaryn, natka pietruszki)
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Przygotowanie marynaty:

dymki siekamy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przygotowanie sosu:

cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy w kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką wody, mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.

Podudzia w marynacie obsmażamy, przekładamy do sosu warzywnego, dolewamy wino. Przykrywamy, dusimy ok 30 minut, ew. jeszcze przyprawiamy.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Gotowany makaron przekładamy na talerz polewamy sosem i podajemy z mięsem.

zBLOGowani.pl

Dodaj komentarz