Świąteczna pieczeń- boczek

Świąteczna pieczeń- boczek

Świąteczna pieczeń- boczek danie na dziś.

Świąteczna pieczeń z boczku
Świąteczna pieczeń z boczku

Składniki:

kawałek surowego boczku (mój ma ok 1,2 kg)
1 marynata w płynie do mięs
ulubione przyprawy

 

Świąteczna pieczeń z boczku
Świąteczna pieczeń z boczku

 

Wykonanie:

Z kawałka boczku usunąć resztki skór i dokładnie wypłukać, natrzeć marynata i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jak mięso się już zamarynuje (ja marynowałam z rana a piekłam wieczorem), doprawić ulubionymi przyprawami zrolować i mocno związać dratwą (ja miałam siatkę jak do szynek). Po obwiązaniu mięsa pookładać liściem laurowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800C przez ok. 1,5 godziny.

Podawać można zarówno na ciepło jak i na zimno.

2 Comments Add yours

  1. Ania pisze:

    uwielbiam pieczone mięsiwa:) są o wiele lepsze od sklepowej wędliny

  2. ankawell pisze:

    Też pieczemy miesa w domu… nie tylko przed świetami :)…a na taki boczek na światecznym stole mój mąą zawsze niecierpliwie czeka :):) 

    Zachęcam Cie do poparcia apelu jaki umieściłam na moim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ  PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów…przeczytaj … może uznasz  za  stosowne i sie dołaczysz…

     

Dodaj komentarz