Surówka z białej kapusty z porem

Pomysł na dziś – surówka z białej kapusty z porem.

Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do obiadu i wybór padł na coś czego nie było od jakiegoś czasu a wszystkim (prawie) smakuje – surówka z białej kapusty z porem. Ja podam w jakich proporcjach ja zrobiłam, ale wy możecie w całkiem innych, bo macie mniej kapusty lub innego warzywa.

Surówka z białej kapusty z porem
Surówka z białej kapusty z porem

¼ główki małej kapusty
1 średnia marchewka
2 łyżki suszonego koperku (może być świeży, ja akurat nie miałam)
ok 15 cm pora (ja miałam większa część białej)
2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na chwile aby zmiękł.
Marchewkę obrać  i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por drobno pokroić, koperek jeżeli mamy świeży też skroić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Jeżeli dajemy mniej warzyw do surówki, do możemy też dać mniej majonezu.
Surówka z białej kapusty z porem, jest smaczniejsza jeżeli zrobimy ja chwile przed obiadem, wtedy kapusta będzie bardziej miękka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *