Sos pomidorowy do makaronu

Miały być faszerowane muszle, ale że obeszłam pół miasta i nie znalazłam, dlatego użyłam makaron taki jak miałam w domu.

Składniki:

2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (ja użyłam oliwy z bazylią)
200 g pieczarki
100g szynki gotowanej
1 puszka krojonych pomidorów (ja użyłam z bazylią i oregano)
1 łyżeczka przecieru pomidorowego (ja dałam z bazylią)
2 łyżki oleju
1 filet z kurczaka (zmielony)
sól, zioła prowansalskie
ulubiony makaron

Wykonanie:

Czosnek drobno pokroić lub zgnieść w prasce i delikatnie uwalniamy jego aromat na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodajemy drobno posiekane pieczarki oraz szynkę, wszystko razem podsmażamy.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i dalej na małym ogniu chwilę razem dusimy. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy dla wzmocnienia smaku.
Zmielony filet z kurczaka podsmażamy na oleju. Po podsmażeniu delikatnie doprawiamy solą.

Podsmażone mięso mieszamy z sosem i podajemy z ulubionym makaronem.

7 myśli nt. „Sos pomidorowy do makaronu

    1. Salvador Dali

      ojej.. ani makaronu, ani amarantusu? A patrzyłaś w sklepie ze zdrową żywnością?

      A jak nie to polecam stronę Skwrocu-tam mają bardzo przystępne te ceny :)

       

      Co do makaronu-najczęściej znajdzie się go w takich większych sklepach "Auchan", "Piotr i Paweł", czy "Alma" albo Tesco na półce z wloskimi specjałami :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>