Słodkie drożdżowe bułeczki z makiem

Słodkie drożdżowe bułeczki z makiem

Dzisiaj polecam Słodkie drożdżowe bułeczki z makiem.

Składniki na ok 16 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
20-30 g drożdży
½ szklanki śmietany
1 żółtko

Do posmarowania gotowych bułeczek białko i mak do posypania.

Wykonanie:

Drożdże rozrobić ze śmietaną i cukrem, dodać do przesianej na stolnicę mąki wraz z masłem i żółtkiem. Szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię, odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. następnie toczyć z ciasta rolki grubości ołówka. Z tak przygotowanych wałków zaplatać warkoczyki lub małe obwarzanki. Gdy już uformujemy bułeczki, posmarować białkiem i posypać makiem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie zdążyłam moim słodkim bułeczkom z makiem zrobić więcej zdjęć, bo małe łapki czekały już, aby zjeść (tak czasem u mnie bywa gdy w lodówce jest tylko światło).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *