Sernik z rosą
Dzisiaj polecam sernik z rosą
Składniki na ciasto
300g maki
pszennej
100g cukru pudru
130 g masła
jajko
2 żółtka (białka zostawić )
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Wykładamy formę (25x35cm) ciastem i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa
kg sera z wiaderka
szklanka cukru (ale można dać mniej bo wychodzi trochę słodki)
2 jajka
4 żółtka (białka zostawić do piany)
2 budynie śmietankowe
125 ml oleju
250 ml mleka
Twaróg, cukier i roztrzepane jajka razem połączyć na koniec dodać budynie, mleko i olej. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec ok 45 minut.
Piana z 6 białek.
Białka ubić na sztywną piane na koniec dodać małymi porcjami 220 g drobnego cukru.
Na upieczoną warstwę serową wyłożyć ubite białka, dokładnie wyrównać i piec jeszcze ok 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie piana się lekko zetnie, nie należy jednak wysuszać tak jak bezę. Poczekać do całkowitego wystudzenia, w czasie studzenia pojawia się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).
Leave a Reply Cancel reply