Schab pieczony

Będąc w czwartek na zakupach po wędlinę, stojąc w kolejce uśmiechał się przez szybkę  do mnie ładny kawałek schabu. Po przyniesieniu do domu sama nie wiedziałam co z nim zrobić, z pomocą przyszedł mi mąż. Padło na pieczeń, która wyszła naprawdę pyszna.

Schab pieczony

Schab posoliłam, posypałam czosnkiem i cebulką granulowaną, następnie obłożyłam zielem angielskim, liściem laurowym i tymiankiem. Tak przyprawiony schab wstawiłam do lodówki do następnego wieczoru. Piec w piekarniku nagrzany do 200 stopni ok. półtorej godziny. W trakcie pieczenia kilka razy polać tłuszczem który wytopił się ze schabu (jeżeli się zbyt dużo nie wytopi polać oliwą) po ok. godzinnym pieczeniu obrócić schab.

Schab pieczony

Wyśmienicie smakuje z pieczywem.

3 komentarze

Leave a Reply