Schab pieczony

Będąc w czwartek na zakupach po wędlinę, stojąc w kolejce uśmiechał się przez szybkę  do mnie ładny kawałek schabu. Po przyniesieniu do domu sama nie wiedziałam co z nim zrobić, z pomocą przyszedł mi mąż. Padło na pieczeń, która wyszła naprawdę pyszna.

Schab pieczony
Schab pieczony

Schab posoliłam, posypałam czosnkiem i cebulką granulowaną, następnie obłożyłam zielem angielskim, liściem laurowym i tymiankiem. Tak przyprawiony schab wstawiłam do lodówki do następnego wieczoru. Piec w piekarniku nagrzany do 200 stopni ok. półtorej godziny. W trakcie pieczenia kilka razy polać tłuszczem który wytopił się ze schabu (jeżeli się zbyt dużo nie wytopi polać oliwą) po ok. godzinnym pieczeniu obrócić schab.

Schab pieczony
Schab pieczony

Wyśmienicie smakuje z pieczywem.

3 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):

    ja przeważnie piekę w rękawie, bo zawsze jakoś boję się wysuszenia mięsa:P

    Ps. "gotowanie za głosowanie" już trwa:)

  2. Salvador Dali napisał(a):

    moja mam wędzi, ale taka pieczona też kusi;)

  3. Łucja napisał(a):

    pysznie wygląda 🙂 lubię takie domowe mięska 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *