Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem

Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem

Składniki na 4 porcje:

2 puszki  tuńczyka w sosie
puszka groszku konserwowego
3 ogórki kiszone
czerwona cebula
duże winne jabłko
pęczek szczypiorku
sok z cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyża jogurtu naturalnego
sól
pieprz
ostra papryka
curry

Wykonanie:

Groszek  osączyć z zalewy. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko rozciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a resztę pokroić w drobną kostkę. Zaraz po skrojeniu skropić sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał nieapetycznie.  

Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Do sałatki dodać odsączonego z zalewy rozdrobnionego tuńczyka. Posypać połową posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie sosu

Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać sól, pieprz, odrobine ostrej papryki oraz curry niewielką ilość. Przed podaniem polać sosem. Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz