Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety

Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety

Składnik na 4 porcje:

sok z jednej cytryny
7 łyżek oliwy
łyżka płynnego miodu
sól, pieprz
2 nieduże kalarepki
pęczek rzodkiewek
łyżka nasion chia
4 ogórki gruntowe
ok 10- 12 sztuk dużych truskawek
200 g sera fety
koperek do posypania

Wykonanie:

Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu ucieramy winegret. Obieramy kalarepki, kroimy je w 1,5 cm kostkę i mieszamy z sosem, dodając nasiona chia. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Jeżeli użyjemy grubego ogórka to wydrążyć nasiona. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Truskawki opłukać i pokroić na ósemki, fetę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa razem mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy serem feta, truskawkami i koprem.

Kalarepa jest dość twardy warzywem, stąd – zanim użyjemy jej do surówki czy sałatki –  dobrze jej robi posolenie lub zamarynowanie.

Surowe, cienkie plasterki kalarepki smakują fantastycznie posmarowane śmietanowym serkiem, z plastrem świeżej truskawki. Jeśli unikamy chwilowo pieczywa w diecie, niskokaloryczne plastry kalarepki z pastami skutecznie oszuka głód.

Dodaj komentarz