Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami

Niedawno robiłam wielkie porządki, w starych książkach kucharskich i przepisach. Znalazłam w nich stary przepis, surówki z czerwonej kapusty.
Sałatka znakomicie nadaje się do przygotowania zimą, gdy mamy mniej warzyw dostępnych.

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami

Składniki:

40-50 dkg czerwonej kapusty
2 duże jabłka

Do sosu:

1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz, mielony kminek
1-2 łyżki oleju
sok z cytryny

Wykonanie:

Kapustę wypłukać, usunąć głąb i poszatkować. Jabłka umyć, obrać, ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem cytrynowym aby nie sczerniały i dodać do kapusty. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub drobniutko posiekać i połączyć z roztartym czosnkiem i olejem. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, sokiem z cytryny (ostrożnie skropiliśmy nim już jabłka).
Otrzymany sos dodać do sałatki.

 

4 Comments Add yours

  1. karmel-itka napisał(a):

    częsty gość na moim stole! :]

  2. Ania napisał(a):

    wieki chyba jej nie jadłam, dzięki za przypomnienie:)

  3. agnieszka napisał(a):

    Jeden z moich ulubionych deserów! Pyszności ;))

    1. agnieszka napisał(a):

      Miało być o tiramisu, ale coś pomieszałam!! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *