Sałatka jarzynowa podana na jabłku
Sałatka jarzynowa podana na jabłku
Składniki:
5 średnich ziemniaków
3 średnie marchewki
4 duże (lub 5-6 małych) ogórków kiszonych
mała puszka kukurydzy
mała puszka groszku
4 jajka
2 winne jabłka
sok z ½ cytryny
łyżeczka musztardy łagodnej
2 łyżeczki musztardy ostrej
4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewkę umyć, ugotować bez obierania. Po ugotowaniu odlać gorącą wodę i odstawić do ostudzenia. Przestudzone warzywa poobierać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Jajka ugotować obrać ze skorupek i również pokroić w drobną kostkę. Ogórki pokroić ze skórki drobno pokroić i odsączyć na sicie. Kukurydzę i groszek konserwowy również odsączyć na sicie.
Jabłka obrać ze skórki pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki razem wymieszać dodać majonez, obie musztardy. Doprawić przyprawami do smaku.
Gotową sałatkę podawać w miseczkach lub jako jedna porcja można podać w jabłku.