Ryż pełnoziarnisty z pomidorami

Często podajemy ryż biały, a zapominamy o ryży dzikim czy pełnoziarnistym , który jest dobrym źródłem naturalnego błonnika, magnezu i fosforu. Polecam wszystkim ryż pełnoziarnisty jest naprawdę bardzo dobry.

Ryż pełnoziarnisty
Ryż pełnoziarnisty

Składniki na 4 porcje:

1 puszka pomidorów krojonych (najlepiej z bazylią i oregano) (400 g)
2 małe filety drobiowe
2 woreczki ryżu (po 125 g)
2 kiełbaski śląskie (najlepiej drobiowe)
1 kostka rosołowa
sól, oregano, bazylia
5 łyżek oleju kujawskiego z bazylią

Wykonanie:

Kiełbasę pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć na oleju, aż będą chrupiące. Rozłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Na tłuszczu pozostałym po obsmażeniu kiełbaski podsmażyć z obu stron posolone z obu stron filety z kurczaka , pokrojone na kawałki. Po obsmażeniu dodać ok. 100 ml wody, kostkę rosołową (drobiową) i dodać pomidory. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie ugotować 2 woreczki ryżu. Pod koniec duszenia dodać kiełbaskę podsmażoną i wymieszać.  Ryż wysypać na talerz i polać gorącym sosem.

Dość często przyrządzam ten ryż, ale z olejem kujawskim z bazylią, jest naprawdę o wiele smacznejszy ponieważ gdy się smaży na oleju, unosi się piękny zapach bazylii i już sam zapach zachęca do zjedzenia.

2 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):

    bardzo lubię takie obiadki:)

  2. Majana napisał(a):

     

    Pyszny ten ryż, proszę jeszcze o dopisanie w składnikach zgodnie z regulaminem, że użyto oleju Kujawskiego bazyliowego. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz