Ryba morska z ziemniakami

Ryba morska z ziemniakami

Nie mam ostatnio czasu, wymyślać nowych przepisów, nie mówiąc już o robieniu zdjęć. Wczoraj miałam trochę wolnego, i obiad od razu był smaczniejszy.

Składniki:

40 dag dowolnej ryby
2 łyżki masła
3 łyżki oleju lub oliwy
20 dag pieczarek
8 dużych ziemniaków
1 szklankach śmietany 18 %
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
1 łyżka tłuszczu (do nasmarowania naczynia żaroodpornego)

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
Kostki ryby obsmażyć na łyżce masła i 3 łyżkach oliwy. Umyte pokrojone na ćwiartki i osuszone pieczarki podsmażyć na drugiej łyżce masła.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na nich rybę i pieczarki. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą z warstw należy lekko posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.
Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzem, zalać potrawę, posypać ja startym żółtym serem. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

6 Responses to Ryba morska z ziemniakami

  1. Inspirowane Smakiem napisał(a):

    U mnie też dzisiaj ryba z pieczarkami:)

  2. Salvador Dali napisał(a):

    oo.. wygląda smakowicie.. do tego rybka, mm 🙂 A jak zapieczone, no,no,no.. z wielką chęcią skuszę się na to przy jabliższej okazji 😉

  3. Galantyna napisał(a):

    Pyszna zapiekanka, duża dawka energii odpowiednia do pogody 🙂

  4. Ania napisał(a):

    pyszny obiadek 🙂 rybne zapiekanki są fajne w smaku 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Bardzo smakowicie 🙂

  6. Ogryzek napisał(a):

    Uwielbiam takie zapiekanki – nie dość, że są pyszne, to jeszcze jest po nich mało do zmywania 😉

     

    zapraszam na mojego bloga: http://ogryzekgotuje.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *