Rurki z ciasta francuskiego z kremem

Przepis na rurki z kremem znalazła moja córka, sama nawet nie wiem gdzie. Są naprawdę bardzo smaczne i proste w wykonaniu (nie licząc tego że trzeba nawijać, ja akurat lubię takie rzeczy więc to nie był dla mnie żaden problem).

Rurki z kremem

Składniki na ok 40 sztuk:

500g mąki pszennej
250 g masła
250 g kwaśnej śmietany
szczypta soli

 

Wykonanie:

Mąkę wsypać na stolnice, zrobić wgłębienie i dodać masło, śmietanę oraz sól. Wszystkie składniki razem dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy ok 10 minut w lodówce.
Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 1-2 milimetry o grubości 1,5-2 cm szerokości. Owijamy ciasto na rurki tak aby ciasto nachodziło na siebie, zaczynając od cieńszej strony rurki. Od kończ rurki zostawić ok 0,5 cm bez ciasta (łatwiej ściągać upieczone już rurki).
Tak przygotowane rurki obtaczamy w cukrze i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wystudzeniu nadziewać ulubionym kremem.
Ja użyłam kremu do karpatki.

 

 

12 komentarzy

Leave a Reply