Rurki z ciasta francuskiego z kremem

Rurki z ciasta francuskiego z kremem

Przepis na rurki z kremem znalazła moja córka, sama nawet nie wiem gdzie. Są naprawdę bardzo smaczne i proste w wykonaniu (nie licząc tego że trzeba nawijać, ja akurat lubię takie rzeczy więc to nie był dla mnie żaden problem).

Składniki na ok 40 sztuk:

500g mąki pszennej
250 g masła
250 g kwaśnej śmietany
szczypta soli

 

rurki

Wykonanie:

Mąkę wsypać na stolnice, zrobić wgłębienie i dodać masło, śmietanę oraz sól. Wszystkie składniki razem dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy ok 10 minut w lodówce.
Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 1-2 milimetry o grubości 1,5-2 cm szerokości. Owijamy ciasto na rurki tak aby ciasto nachodziło na siebie, zaczynając od cieńszej strony rurki. Od kończ rurki zostawić ok 0,5 cm bez ciasta (łatwiej ściągać upieczone już rurki).
Tak przygotowane rurki obtaczamy w cukrze i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wystudzeniu nadziewać ulubionym kremem.
Ja użyłam kremu do karpatki.

 

 

12 Responses to Rurki z ciasta francuskiego z kremem

  1. Eliza napisał(a):

    Nie robiłam jeszcze domowych rurek, a lubię takie bardzo, więc podkradam 🙂

  2. Salvador Dali napisał(a):

    ooo ;( A ja nie mam tego urządzenia.. 🙁

    Ale cudne ci wyszły! Takie jak z piekarni, ale o niebo lepsze w smaku zapewne! 😀

  3. zakateksmaku napisał(a):

    O matko! Ale cudeńka:)

  4. wedelka napisał(a):

    Ślicznie wyglądają 🙂 Moja mama często robiła w dzieciństwie. Ja jeszcze nie próbowałam 🙂

  5. Ania napisał(a):

    marzą mi się takie rurki, ale foremek nie mam:(

  6. mama-gotuje napisał(a):

    Bardzo lubię rurki z kremem czy bitą śmietaną 🙂 Ale domowych nigdy nie robiłam. Muszę kupić sobie taki sprzęt i wypróbować przepis 🙂 Wygląda przepysznie!

  7. mwawruszek napisał(a):

    Rewelacja!!! Właśnie skończyłam je piec z moimi córeczkami (1 i 3 latka). Zastanawiamy się jak teraz je nadziać 🙂

  8. asia napisał(a):

    Ja też nie mam foremek do ciasta ale zastepuje je buteleczkami od zapachów do ciasta np.waniliowych rumowych

  9. Edzia napisał(a):

    Wyglądaja pysznie, i napewno takie są! już za chwile biore sie za ich pieczenie! 🙂
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *