Rurki z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego

 Kilka dni temu robiłam rurki i za nim zdążyłam zrobić zdjęcie to zniknęły z talerza, dziś robiłam jeszcze raz ale nie zrobiłam fotki jak po kolei się robi ciasto. Jak ktoś bardzo chce, proszę o kontakt. Zrobię dokładną dokumentacje fotograficzną i opublikuję fotki.

Przygotowanie rurek może być na dwa sposoby.
1 Kupić gotowe ciasto mrożone.
2 Zrobić samodzielnie ciasto. Włożyć w to wiele czasu i serca, ale ten smak jest niezapomniany.


Składniki:

500 g mąki
¼ litra wody
½ łyżeczki soli
550 g masła
100g mąki

Masa:

200 ml śmietany kremówki
1 śmietan-fix

 

Sposób wykonania:

Zrobić w mące (500g) wgłębienie wlać wodę i dodać sól i szybko zagnieść. Zagnieść kulę i na wierzchu naciąć na krzyż, dzięki tym nacięciom ciasto w czasie odpoczynku dobrze się rozluźni. Przykryte ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Możliwie zimne masło zagnieć zimnymi rękoma z mąką, również uformować kulę i włożyć pod przykryciem na 15-20 minut do lodówki. Ciasto z mąki i wody (kluskowe) rozwałkować na lekko oprószonej stolnicy tworząc prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Ciasto z masła i mąki przykryć pergaminem i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 22 x 25cm. Prostokąt maślany położyć po lewej stronie większego prostokąta (z ciasta kluskowego) i brzegi wokół posmarować wodą. Wolną część ciasta złożyć na prostokącie maślanym i brzegi dobrze przycisnąć. Ciasto rozwałkować na zmianę z dołu do góry i zlewa na prawo, aż powstanie prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm.  20 cm lewej połowy ciasta złożyć do środka i przykryć 20cm prawej strony ciasta. To kształtowanie ciasta nazywane jest pojedynczym składaniem. Tak złożone ciasto owinąć luźno papierem pergaminowym i odłożyć na 15 -20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto ponownie na placek o wymiarach 30 x 60 cm, przy czym rozwałkować ciągle  z dołu do góry i z lewej strony do prawej. Zewnętrzne części placka poskładać do środka na szerokość 15 cm tak, żeby złożone brzegi prawie dotykały się w środku. Złożyć ciasto jeszcze raz. Jest to składanie podwójne. Ponownie owijamy ciasto papierem pergaminowym i odkładamy do lodówki na 15 -20 minut.  Rozwałkować ciasto z dołu do góry i z lewej strony na prawą aż powstanie placek o wymiarach 30 x 60 cm. Ciasto złożyć pojedynczo i włożyć do lodówki Potem rozwałkować raz jeszcze, złożyć podwójnie i włożyć do lodówki. Po ostatnim podwójnym złożeniu ciasto ma wymiary 15 x 30cm. Rozwałkować ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni do wymiarów podanych w przepisie, wyciąć odpowiedni kształt.

 

 

Ciasto na rurki rozwałkować, i radełkiem wyciąć długie paski o szerokości 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nie paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Piec w temperaturze ok 2200C aż się zarumienią.

Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i napełniać nim rurki, można też podać z ulubionem kremem.

 

 

4 Responses to Rurki z ciasta francuskiego

  1. Ela napisał(a):

    Rurki rzeczywiście fajne, ale Tobie polecam do przeczytania Słownik Ortograficzny…

    Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *