Roladki z boczkiem i ogórkiem

Nie dawno byłam na obiedzie w restauracji, podali nam pyszne roladki co prawda były bardzo duże i całej nie byłam wstanie zjeść. Ale bardzo mojej rodzinie posmakowały i już dwa razy gościły u mnie w domu na stole. Ja robię w wersji mini wtedy dzieciaki całe zjedzą, a ja zawsze mogę zjeść dwie. Dlatego schab kroję na bardzo cienkie plasterki.

Roladki z boczkiem i ogórkiem
Roladki z boczkiem

Składniki:

60 dag schabu
6 średniej wielkości ogórków kiszonych
30 dag boczku
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
3 łyżki oleju

Wykonanie:

Schab w pokroić na plasterki i porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Boczek pokroić na małe paski, a ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Na rozbity schab kładziemy boczek oraz niewielką ilość ogórków. Mocno zwijamy i spinamy wykałaczkami.
Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć z obydwu stron roladki. Gdy już obsmażymy roladki, dodać ziele angielskie i liście laurowe, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas obracać i podlewać  niewielką ilością wody, aż będą miękkie.

7 Comments Add yours

  1. Salvador Dali pisze:

    restauracja i dobre jedzenie-tak właśnie lubię:)

    Ale odtworzenie smaku w domu-to mistrzostwo! Gratuluje i z chęcią wpadłabym na takie 🙂

  2. Ania pisze:

    pysznie i prosto a roladki uwielbiam za ich nieskończone możliwości smakowe:) również uwielbiam odtwarzać smaki:)

  3. już sobie wyobrażam jak cudownie musiały smkaować a jak pachnieć:) mniam mniam:)

  4. galantyna.pl pisze:

    Roladki mini są super, ale dla moich "mięsożerców" wszytko musi być maxi…bo jak są nienajedzeni to strasznie zrzędzą:)

  5. Monica pisze:

    Bardzo fajne, oryginalne roladki, jestem ciekawa smaku 🙂

     

    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz