Rolada z kremem
Dzisiaj polecam roladę roladę z kremem
Składniki na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
80g mąki tortowej
60g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, ubić na puszystą pianę. Gdy piana będzie już puszysta dodawać po jednym żółtku. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Mąkę przesiać przed dodaniem i dodawać małymi porcjami.
Gdy biszkopt będzie już gotowy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy biszkopt dokładnie rozprowadzić.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-12 minut. Uważając aby nie spiec, wówczas biszkopt będzie pękał przy zwijaniu.
Dokładny sposób zwijania przedstawiony na filmie.
Jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na ściereczkę lniana i zwinąć. Jak ciasto przestygnie posmarować krem i ponownie zwinąć.
Składniki na krem
250 g masła
2 jajka
110g cukru
10 g cukru wanilinowego
50 g czekolady gorzkiej
Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą), tak aby masa zwiększyła swoja objętość 2-3 krotnie.
Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając tłuszcz dodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu. Uważając aby czekolada nie była bardzo gorąca.
Leave a Reply Cancel reply