Dawno już nie byłam u mamy, jakoś ona częściej domie przyjeżdża, ale dzisiaj zaraz jadę i mam słodki upominek dla mamy.
Zawsze wracam pozytywnie naładowana.
Sposób zwijania można zobaczyć na filmie – inny przepis
Składniki na biszkopt:
6 żółtek
180 g cukru
1 cukier waniliowy
6 białek
80 g mąki
60g mąki ziemniaczanej
60 g kakao lub czekolady w proszku
Wykonanie:
Ja zawsze biszkopty ubijam ręcznie ok 3 minut na jedno jajko.
Rolada z bitą śmietanąBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać cukier po jednej łyżce (ma być tak sztywna że jak odwrócimy miskę do góry dnem to nam nie wypadnie). Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę tortowa, ziemniaczaną oraz proszek razem wymieszać drewnianą łyżką wsypać po ściankach miski, aby nie zniszczyć struktury delikatnego biszkopta. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dużą blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, delikatnie wykładamy biszkopt i pieczemy w nagrzanym piekarniku (2000C) przez ok 8-10 minut. Zaraz po upieczeniu wykładamy na mokrą ścierkę i zwijamy w rulon. Po ok. pół godziny gdy ścierka zacznie wysychać nakładamy masę. Nie należy dopuścić aby ścierka wysuszyła się bo może biszkopt pękać. Po ok. pół godzinie rozwijamy biszkopt, nałożyć krem i ponownie zwinąć. Resztą kremu okładamy biszkopt.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki.Zgadzam sięJak wyłączyć ciasteczka
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Wygląda bosko 🙂
Dlaczego mi to robisz. Ciągle obiecuje: zero słodkiego. A jak widzę takie pyszności, to się nie da.
świetnie wygląda:) oj kusi:)
ps.Gotowanie za głosowanie już trwa:)
Ale pyszności!
Pyszna rolada… jeśli chodzi o ubijanie to ja korzystam z miksera i zwykle ubijam całe jajka na parze.
Już od dawna zabieram się do rolady ale jakoś nie mogę, może ten przepis mnie zainspiruje 🙂
super !! uwielbiam takie rolady 🙂
Nie obraziłabym się za taki słodki prezent! 🙂
jakieś wielkości blasszka jest odpowiednia do tego przepisu?
Ja użyłam tej co dołączona jest do piekarnika.