Rogaliki

Rogaliki

Dawno już w domu nic specjalnego nie robiłam, na wszystko brak czasu, ale wystarczy pojechać na jedną wizytę do kuzynki i od razu ma się nowe przepisy i zdjęcia.

Składniki:

125g orzechów włoskich mielonych
125g mąki
200g twardego masła
125g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
marmolada, dżem lub powidła w ulubionym smaku

Wykonanie:
Orzechy wymieszać z mąką, następnie dodać posiekane masło, cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka. Dokładnie wyrobić ciasto. Po wyrobieniu, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Gdy już schłodzimy ciasto cienko (ok 0,3 cm ) rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraty, posmarować dżemem i zwinąć. Piec w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią(ok 10-15 minut)

2 Responses to Rogaliki

  1. Ania napisał(a):

    chętnie bym zjadła takiego rogalika, ja ostatnio też nic specjalnego nie gotuję i już za tym tęsknie 🙂

  2. Henia napisał(a):

    uwielbiam takie rogaliki własnej roboty, szczególnie jak zrobi je moja mama 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *