Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Zdjęcia są zrobione dość dawno, chociaż rogaliki mama robi dosyć często. Zawsze jak mama robi pytam się jaka jest proporcja składników, a mama no wiesz trochę śmietany, mąki oraz jako.  Dopiero gdy byłam na wakacjach u mamy, chrupaliśmy rogaliki, kuzynka poprosiła o przepis i wspólnie przeszukaliśmy stare przepisy. Znalazłyśmy stara pożółkłą kartkę z przepisem na rogaliki.

Składniki:

1 szklanka gęstej śmietany
1 margaryna
5 szklanek mąki
1 jajko
marmolada

 

Wykonanie

Wszystkie składniki zagnieść i odstawić na 24 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu bardzo cienko rozwałkować. Kroić na małe kwadraty, położyć na kwadracie marmoladę i zwinąć.


Rogaliki długo zachowują świeżość, więc można je przechowywać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15-20 minut (tak mówi mama, sama nigdy ich nie robiłam, bo zawsze gdy jedziemy do mamy ona ma już upieczone. Dzieciaki je uwielbiają, i zabieramy spory zapas do domu).
Wydaje mi się żeby nikogo nie okłamać że lepiej po prostu kontrolować pierwsza porcje, aż się zarumienią.

7 Responses to Rogaliki z marmoladą

  1. ilovebake.pl napisał(a):

    moja słabość 🙂

  2. Ania napisał(a):

    pyszne!:) smak dzieciństwa 🙂

  3. Małgosia-napiecyku napisał(a):

    Robię podobne, ale Twój przepis jest dużo prostszy….muszę spróbować 🙂

  4. Galantyna napisał(a):

    Pyszności, aż ślinka cieknie 🙂

  5. Zakątek Smaku napisał(a):

    Uwielbiam takie rogaliki! Pycha! 🙂

  6. Lucyna napisał(a):

    Ciekawy skład rogaliki bez mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *