Risotto z patelni

Risotto z patelni

Dzisiaj polecam risotto z patelni, jest szybkie w przygotowaniu więc można go przygotować na szybki obiad lub kolację.
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto
2 szklanki bulionu
1 łyżka masła
2 małe marchewki
¾ szklanki zielonego groszku
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta (w moim przypadku była prawie biała dlatego na zdjęciu jest mało widoczna)
½ małego bakłażana
2 pieczarki
1 filet z kurczaka
2 łyżki oleju

przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, papryka ostra
zielona pietruszka


Wykonanie:
Filety z kurczaka pokroić na malutkie kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju.
Ryż zeszklić na maśle. Gdy ryż będzie już szklisty dodać bulion i dusić na małym ogniu, mieszając co parę chwil. Gdy ryż już połowę bulionu wchłonie, dodać pokrojoną w talarki marchewkę oraz groszek. Na koniec dodać paprykę oraz pieczarki pokrojone w drobne kawałki. Dusić jeszcze chwilę, aż warzywa będą miękkie (w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody). Na koniec dodać podsmażonego kurczaka, doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką do smaku. Przed podaniem risott  posypać  zieloną pietruszką.

 

Ambition z dbałością Wraz z #Ambition zapraszam do sklepu. Otrzymacie zniżki 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.

One Response to Risotto z patelni

  1. Salvador Dali napisał(a):

    mmm.. uwielbiam <3 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *