RIBOLLITA Zupa fasolowa z Toskanii

RIBOLLITA Zupa fasolowa z Toskanii

Ribollita -Zupa fasolowa dosłownie przetłumaczona oznacza „powtórne gotowanie”, bowiem po każdym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza. Dlatego można ją przygotować poprzedniego dnia.

Składniki:

200g suchej białej fasoli( może być z puszki, jednak zupa traci trochę na smaku)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchwie
2 łodygi selera naciowego
1 papryka peperoni
rozmaryn
tymianek
sól
pieprz
oliwa z oliwek ok. 8 łyżek
ok 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego

Grzanki
pieczywo
2 łyżki masła

zioła do posypania


Wykonanie:

Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Namoczyć na około 8 godzin (najlepiej na noc).

Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Warzywa (marchew, seler, por) opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Strączek peperoni przekroić w wzdłuż na pół wyjąć pestki, umyć i posiekać.

Fasolę odcedzić na sitku i zostawić do odsączenia. Oliwę(4 łyżki) rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu, dusić w niej cebulę, marchew, seler i por około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć 4 łyżki warzyw i odłożyć. Namoczoną fasolę włożyć do garnka. Dolać wywar, peperoni i rozmaryn. Zupę gotować pod przykryciem około 90 minut aż fasola będzie miękka (jeżeli użyjemy fasolę z puszki, gotować aż będą warzywa miękkie). Pozostałą oliwę (4 łyżki) wymieszać z czosnkiem, tymiankiem i odrobiną pieprzu. Gdy już warzywa będą miękkie Połowę zupy odlać  i zmiksować (ja przez pomyłkę zmiksowałam całą, ale tez była dobra). Gdy już zmiksujemy dodać odlana zupę i dołożyć odłożone warzywa. Zupę ponownie zagotować gdy będzie zbyt gęsta podlać wywarem. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami.

Grzanki

Kromki pieczywa, białego podsmażyć na roztopionym maśle posypać ziołami. Podsmażone grzanki włożyć do talerza z gorącą zupą.

 

2 Responses to RIBOLLITA Zupa fasolowa z Toskanii

  1. Salvador Dali napisał(a):

    nie spotkałam się z taką wersją zupy fasolowej.. ładny ma kolor! I te grzanki, mmm 🙂

  2. Ania napisał(a):

    bardzo fajna zupka, trochę odmienna od tradycyjnej fasolowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *