Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe może się dłużej robi niż z kefiru, ale są smaczniejsze i podczas smażenia mniej siąkną tłuszczu.

Składniki na ok 30 szt.

2 szklanki mleka
4 szklanki mąki
2 jajka
80g drożdży
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

olej do smażenia

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z połowy letniego mleka, cukru, drożdży i 8 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Po upływie tego czasu dodać resztę mąki oraz roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i ponownie odstawić do wyrośnięcia na wyrośnięcia na ok 40 minut.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.

4 Responses to Racuchy drożdżowe

  1. Salvador Dali napisał(a):

    zawsze wydawało mi się, że chłoną tłuszcz bardziej.. ale może to tylko złudzenie?

    Uwielbiam te drożdżowe 😀 U mnie zawsze z białym twarogiem, mm:)

  2. zakateksmaku napisał(a):

    Najlepsze! 🙂 Uwielbiam takie racuchy!

  3. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Przypominają mi dzieciństwo 🙂

  4. COOLINARNA STREFA napisał(a):

    Uwielbiam racuchy drożdżowe! Najlepsze śniadanie jakie mogłabym sobie wymarzyć. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *