Pomysłowa kuchnia
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe może się dłużej robi niż z kefiru, ale są smaczniejsze i podczas smażenia mniej siąkną tłuszczu.

Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe

Składniki na ok 30 szt.

2 szklanki mleka
4 szklanki mąki
2 jajka
80g drożdży
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

olej do smażenia

Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z połowy letniego mleka, cukru, drożdży i 8 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Po upływie tego czasu dodać resztę mąki oraz roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i ponownie odstawić do wyrośnięcia na wyrośnięcia na ok 40 minut.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.

4 komentarze

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: