Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem
Dzisiaj polecam pyzy z mięsem.
Często kupujemy gotowe mrożone pyzy jako szybkie danie (nie ukrywam też mi się zdarza), ale zdecydowanie lepszy sak maja pyzy przygotowane samemu.
Składniki:
1 kg surowych ziemniaków
30 dag ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki krupczatki
Sól
Farsz
50 dag mięsa wieprzowego
1 duża cebula
1 łyżka oleju
majeranek
1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz
Dodatkowo boczek do wytopienia
Wykonanie:
Mięso ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, wsypać bułkę wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Mięso pokroić na kawałki, zmielić przez maszynkę, dodać cebulę, wymieszać, doprawić roztartym majerankiem, pieprzem i solą, wyrobić farsz.
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce, osączyć na sicie wyłożonym ściereczką, odcisnąć, włożyć do miski, sok zlać delikatnie i skrobię dodać do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć ze startymi, dodać mąkę, wymieszać, doprawić solą wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki, każdą rozpłaszczyć, na środek położyć farsz (ja nakładam 1 małą łyżeczkę) i zlepić. Pyzy wkładać do wrzątku, gotować ok 12 minut od momentu zawrzenia, wyjmować łyżką cedzakową, układać na półmisku. Podawać polane stopionym boczkiem.
Do przygotowania pyz z mięsem, ziemniaki możemy wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego ugotowane.
domowe uwielbiam, sa pyszne! 🙂