Pyszne bułeczki na śniadanie

dnia

Pyszne bułeczki na śniadanie

Składniki:

500g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
50 g świeżych drożdży lub  1 opakowanie suszonych
Jajko + jedno jajko do posmarowania
250 ml letniego mleka

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże (nie zależnie od tego czy są to świeże czy suszone – nie trzeba robić rozczynu), wbić jedno jajko. Na koniec wlać letnie mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki.

Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać wzdłuż ostrym nożem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra -dół. Wyrośnięte, posmarowane jajkiem i nacięte bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-30 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione.

Dodaj komentarz