Pulpety z sosem pomidorowym

Dzisiaj polecam pulpety z sosem pomidorowym

Składniki:

500 g chudej wieprzowiny
cebula
jajko
kajzerka
ząbek czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
mąka
średnia marchewka

bulion

sos

2  łyżki  masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
mała cebula
2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

Mięso opłukać i zmielić w maszynce razem ze wcześniej namoczona bułką i porządnie odciśniętą. Do zmielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę jajko, przyprawy do smaku. Na koniec dodać obraną i starta na grubych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z gotowej masy mięsnej formować małe kuleczki i obtaczać w mące.

Gotowe pulpeciki wrzucić do rondla z gotującym się bulionem (ma lekko przykrywać pulpeciki), mieszać i gotować  pod przykryciem ma małym ogniu, ok 20-25 minut.

Gotowe pulpety wyciągnąć z rondla, pozostały bulin ewentualnie przecedzić przez sito i przygotować z niego sos.

Przygotowanie sosu

Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać mąkę i sporządzić zasmażkę z mąką. Podlewając bulionem pozostałym z gotowania pulpetów. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia.

Gotowy sosem polewać pulpety przed podaniem.

Leave a Reply