Pulpety na szybko

Pulpety na szybko

Dzisiaj polecam pulpety na szybko.

Pulpety
Pulpety

Składniki:

2 średnie marchewki
2 łyżki oleju
1 cebula
8 pieczarek
4 średnie ziemniaki
sól
3 ząbki czosnku
4 pętka białej kiełbasy (ja użyłam białe grillowe kiełbaski i tez było dobre)
1 mały koncentrat pomidorowy
1 łyżka mąki
sok z ½ cytryny
odrobina cukru
do smaku sól, pieprz papryka słodka

IMG_5152

Wykonanie:

Marchewki obieramy, kroimy w plastry i smażymy na łyżce oleju razem z pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i ziemniaki, wszystko dokładnie mieszamy, lekko solimy i smażymy krótką chwilę, co chwilę mieszając. Zesmażone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek, zalewamy 3 szklankami wody, dusimy ok 15-20 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą noża z flaka wyciskamy porcje kiełbasy (ja zdjęłam z skóry i pokroiłam w małe kawałki bo kiełbaski były twarde) i smażymy nieforemne pulpety. Obsmażone dodajemy do warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny  oraz przyprawiamy do smaku, dusimy jeszcze ok. 10 minut. Na koniec podprawiamy mąka.
Można podawać z ryżem, ale tym razem nie udało mi się ryżu podać, bo małe brzuszki były bardzo głodne.

 

One Comment Add yours

  1. Ania napisał(a):

    u mnie w tygodniu też obiady na szybko, w weekend mam więcej czasu na szaleństwa, ale póki co nie każdy.

    choć na szczęście u nas odgrzewane obiady przejdą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *