Smakowity przysmak ananasowy

Składniki na 12 porcji:

2 jajka
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka ananasa w kostkach
1 łyżka margaryny

Masa

2 jajka
4 łyżki masła
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
20dag wiórków kokosowych

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, po czym powoli wlewać ½ szklanki zimnej wody, wsypać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić margaryną, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jajka rozmącić. Masło stopić w rondelku, dodać cukier, cukier waniliowy i, ciągle mieszając, wlać jajka, zagotować. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Na cieście rozłożyć kawałki osączonego ananasa, polać ½ szklanki syropu z puszki. Na wierzchu rozłożyć masę kokosową i wstawić do piekarnika. Piec w tej samej temperaturze 20 minut. Gotowe ciasto pokroić na porcje.

 

One Response to Smakowity przysmak ananasowy

  1. Łucja napisał(a):

    wygląda bardzo smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *