Prażucha ziemniaczana

Prażucha ziemniaczana

Dzisiaj trochę leniwe danie, dla wszystkich zabieganych. Nie często gości na naszym stole ze względu na ten boczek.

Składniki na 4 porcje:

1 kg ziemniaków
1 cebula
20 dag boczku wędzonego
sól

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować i gorące przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć z boczkiem, połączyć z ziemniakami i posolić. Całość wymieszać. Podawać z surówką.

7 Responses to Prażucha ziemniaczana

  1. Salvador Dali napisał(a):

    nie wiedziałam, że tak się zowie to danie:D

    U mnie też rzadko, ale lubię takie klimaty 😉

  2. Ania napisał(a):

    też rzadko, ale czasami zdarza się różne tradycyjne rzeczy jeść, do których chętnie się wraca raz na x czasu:)

  3. wanole napisał(a):

    moja teściowa robiła to tak jak sie ziemniaki ugotowały sypała mąke z czubkiem do garnka i gotowała to tka długo jak mąka sie ścieła to dusiła to wszystko razem ,nabierała łyżką na z tłuszczem na tależ było fantastyczne danie!

  4. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    A ja nigdy nie spotkałam się z takim daniem! z jakiego jest regionu?

  5. galantyna.pl napisał(a):

    U nas ze wzgledu na boczek bedzie się cieszyć dużą popularnością!

  6. Karolin napisał(a):

    oo nie słyszałam o takim pysznym daniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *