Placki z cukinii

Dostałam od sąsiadki cukinie i postanowiłam zrobić placki. Synkowi nie bardzo się spodobały bo były innego koloru niż zawsze. Wytłumaczyłam mu że to jest inna odmiana ziemniaków, ale zjadł bardzo dużo, bo bardzo mu smakowały.

Placki z cukinii
Placki z cukinii

Składniki:

2 średniej wielkości cukinie
3 małe jajka
8 łyżek mąki
1 cebula
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię umyć i obrać ze skórki oraz  wydrążyć nasiona, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka i ubite białka dodać do startej cukinii  i dodać mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej rękami wgnieść mąkę). Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone placki osączyć na ręczniku papierowym.

5 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):

    robię podobne, są pyszne i podaję przeważnie z sosem czosnkowym:)

    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

  2. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Pozycja obowiązkowa w sezonie na cukinię 🙂 Zawsze je jemy z dodatkami. Ja najbardziej lubię z wędzoną rybą – mąż z dżemem chili.

  3. martawkuchni.blog.pl napisał(a):

    Uwielbiam cukinię w kazdym wydaniu ale placki z cukinni są najpyszniejsze:) pięknie się prezentują:)

  4. galantyna.pl napisał(a):

    Pyszne placki – a jeśli chodzi o kolor, to dla mnie dużo ładniejszy niż zwykłych placków ziemniaczanych… zwykłe ziemniaczane placki często bywaja "ziemiste" 🙂

  5. mysza75 napisał(a):

    Chrupiące, rumiane takie placuszki uwielbiam z cukinii:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *