Placek z szynką z patelni

Placek z szynką z patelni

Składniki:

75 dag ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
20 dag szynki gotowanej
4-5 łyżki oleju
1 ½ łyżki mąki
2 jajka
sól, pieprz

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Dymkę ze szczypiorkiem kroimy w cienkie krążki. Część szczypiorku odkładamy. Szynkę kroimy w paski i lekko podsmażamy na łyżce oleju. Wszystkie składniki mieszamy w misce z mąką, jajkami, solą i pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy łopatką. Placek pieczemy pod przykryciem ok 15 minut, aż spód się przyrumieni. Dobrze ścięty placek odwracamy na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykrywamy drugim i ponownie zsuwamy na patelnię, dodając resztę oleju. Smażymy ponownie 15 minut, na małym ogniu, aż będzie gotowy. Patelnię zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w niej placek na około 10 minut. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

 

 

7 Responses to Placek z szynką z patelni

  1. Salvador Dali napisał(a):

    ale bajer! Super danie: zapewne syci, ale tez wykonuje się go w miarę szybko 🙂

    Dla mnie na plus!

  2. Ania napisał(a):

    świetny pomysł na recykling ziemniaków z obiadu:)

  3. Agnieszka napisał(a):

    Świetny ten placek. W sam raz na obiad.

  4. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Ekstra! Nie znałam takiego placka ziemniacznego 🙂

  5. zakateksmaku napisał(a):

    Wygląda pysznie:)

  6. Smaczny kąsek napisał(a):

    Ale fajny przepis! Muszę go sobie zapisać i wykorzystać przy najbliższej okazji 🙂

  7. Pola gotuje napisał(a):

    Pyszności, taki grubiutki :), wygląda naprawdę zachęcająco 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *