Pierożki chinkali

Ostatnio ogarnęło mnie wielkie lenistwo, nie wiem czy to zmęczenie materiału czy brak ruchy, a może nawał obowiązków do wykonania. Za oknami szaro, buro i chociaż jest niedziela rano to już zagniotłam ciasto na ciasteczka do pieczenia, bo po południu z dzieciakami wybieram się na basen.
Pierożki robiłam dość dawno, bo ostatnio nie mam weny na fotografowanie.

Pierożki chinkali
Pierożki chinkali

Ciasto:
½ kg mąki
½ łyżeczki soli
1 jajko
woda (w ilości, by ciasto było twarde)

Farsz:

½ kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
1 cebula
kolendra
pieprz, sól
200ml rosołu

 

Pierożki chinkali
Pierożki chinkali

 

Wykonanie:

Zrobić ciasto pierogowe z mąki, jajka i wody z odrobiną soli. Mięso mielimy.
Mięso mielimy i doprawiamy przyprawami do smaku.
Z ciasta robimy krążki o średnicy ok. 10 cm, na krążek nakładamy łyżką mięso, a następnie boki dokładnie ściskamy górą.
Gotowe pierożki wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.

7 Comments Add yours

  1. Salvador Dali pisze:

    oo.. czyżby chandra? Może faktycznie przemęczenie?

    Ale teraz święta, chwilę wolnego-odpoczniesz, odżyjesz 🙂

    Słyszałam o pierożkach, ale sama nie robiłam, fajne takie 😉

  2. zakateksmaku pisze:

    Nigdy nie jadłam, ale słyszałam o nich! Koniecznie muszę wypróbować! 🙂 Trzymaj się Kochana! Kąpiel, dobra książka, kubek gorącej czekolady i zobaczysz humor wróci! 🙂

  3. tu-tusia pisze:

    Muszą być pyszne 🙂 Jadłam je tylko w wersji chińskiej (Xiao Long Bao), przyprawy inne, ale sposób robienia podobny – niebo w gębie 🙂

  4. Ania pisze:

    nigdy nie robiłam, za to fajnie się prezentują:)

    każdemu zdarza się brak weny, ja z kolei ostatnio mam pomysły a malo czasu bo ciagle cos, a i swieta sie zblizaja to sporo zajęć zwiazanych z nimi w domu.

  5. galantyna.pl pisze:

    Już kilka razy obeiecywałam sobie, że zrobię takie pierozki, ale jakoś nie wyszło – na pewno smaczne.

  6. Agnieszka pisze:

    O nie spotkałam się z takimi pierożkami. Fajne!

Dodaj komentarz