Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki bardzo szybko się robi ale jeszcze szybciej znikają. Moim małym cukiernikom zajęło trzy dni.

Składniki na ok 60 sztuk:

550 g mąki
300 g miodu
100 g cukru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu wlać do miski do ostygnięcia.

Jak będzie już chłodne, dodać jajko oraz sypkie składniki (cukier, mąka, soda, przyprawa do piernika, kakao). Gdy już wszystkie składniki się połączą, przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką.

Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm. I wycinać pierniczki dowolnymi foremkami.

Piec ok 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Pierniczki dekorować według uznania, najlepiej z pomocnikami. Moje dekorowały dzieciaki same, miały dużo słodkiej zabawy.

 

 

One Response to Pierniczki

  1. Salvador Dali napisał(a):

    haa, uwielbiam pierniczki! 🙂

    Wyglądają pięknie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *