Pierniczki

Pierniczki

Dzisiaj polecam pierniczki.

Pierniczki

Pierniczki bardzo szybko się robi ale jeszcze szybciej znikają. Moim małym cukiernikom zajęło trzy dni.

Pierniczki

Składniki na ok 60 sztuk:

550 g mąki
300 g miodu
100 g cukru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

Pierniczki

Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu wlać do miski do ostygnięcia.

Jak będzie już chłodne, dodać jajko oraz sypkie składniki (cukier, mąka, soda, przyprawa do piernika, kakao). Gdy już wszystkie składniki się połączą, przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką.

Pierniczki

Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm. I wycinać  dowolnymi foremkami.

Piec ok 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Pierniczki

Udekorować według uznania, najlepiej z pomocnikami. Moje dekorowały dzieciaki same, miały dużo słodkiej zabawy.

 

 

One Comment Add yours

  1. Salvador Dali napisał(a):

    haa, uwielbiam pierniczki! 🙂

    Wyglądają pięknie 😉

Dodaj komentarz