Pieprz właściwości i zastosowanie

Pieprz właściwości i zastosowanie

Pieprz jest to pnącze dziko rosnące w podrównikowych lasach Indii i uprawiany w wielu tropikalnych krajach. Elastyczne, lekko zdrewniałe łodygi pieprzowca pną się wokół drzew tropikalnej dżungli, osiągając długość ok 6m. Łodygi uprawnego pieprzu są o połowę krótsze. Liście w kształcie serca są grube, ciemnozielone, a kwiaty białe zebrane w długą kiść wydają jagody z początku zielone, w miarę dojrzewania stają się żółte, potem pomarańczowe i czerwone. Część jagód jest zbierana niedojrzałą i suszona na słońcu. Ziarenka staja się czarne i pomarszczone. Reszta dojrzewa i gdy osiąga kolor czerwony, jest zbierana, moczona, aby łatwiej otrzeć otaczającą pulpę. Wewnętrzne jasne, okrągłe ziarenka są obsuszane i sprzedawane jako pieprz biały.

Pieprz

W dzisiejszych czasach pieprz czarny i biały jest tak powszechny jako przyprawa i dostępny dla każdego, że trudno sobie wyobrazić , iż był kiedyś przedmiotem niesłychanego zbytku. W starożytności i w wiekach średnich często pieprzem płacono podatki.

Istnieje dużo różnorodnych odmian pieprzu. Noszą one nazwę kraju lub regionu ,z którego pochodzą, np. pieprz z Malabaru – wciąż najwyżej ceniony na rynkach światowych, pieprz z Sumatry, z Penangu.

Pieprz należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, najlepiej w suchym i zaciemnionym miejscu. Najlepiej kupować pieprz w ziarnach i mielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż mielony szybko wietrzeje.

Pieprz
Pieprz

 

Zastosowanie pieprzu w kuchni

Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony
Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa

i kremowa zupa drobiowa

Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe
Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników
Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety
Ryby ryby gotowane, duszone i smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona
Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone
Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna
Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka
Inne potrawy koktajle dania z ryżem

 

jako przyprawa do r prawie wszystkich warzyw masło pieprzowe, biały ser
Desery, wypieki pierniczki pieprzowe
Uwagi Kupować zawsze całe ziarna pieprzu. W razie potrzeby zmielić w młynku do pieprzu. Używać bardzo oszczędnie ponieważ jest bardzo ostry. Pieprz cayenne to suszona zmielona papryka chili. Pieprz czarny jest ostrzejszy, ale mniej aromatyczny niż biały. Konserwowane ziarna pieprzu zielonego grubo pokroić, mrożone rozgnieść lub zmielić.

 

Ziarna pieprzu zawierają białka, tłuszcze, błonnik, wapń, żelazo i magnez. Ostry smak przyprawa zawdzięcza piperynie, która wspomaga pracę układu pokarmowego, usuwa wzdęcia, działa moczopędnie i wiatropędnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *