Pieprz

Pieprz

Pieprz jest to pnącze dziko rosnące w podrównikowych lasach Indii i uprawiany w wielu tropikalnych krajach. Elastyczne, lekko zdrewniałe łodygi pieprzowca pną się wokół drzew tropikalnej dżungli, osiągając długość ok 6m. Łodygi uprawnego pieprzu są o połowę krótsze. Liście w kształcie serca są grube, ciemnozielone, a kwiaty białe zebrane w długą kiść wydają jagody z początku zielone, w miarę dojrzewania stają się żółte, potem pomarańczowe i czerwone. Część jagód jest zbierana niedojrzałą i suszona na słońcu. Ziarenka staja się czarne i pomarszczone. Reszta dojrzewa i gdy osiąga kolor czerwony, jest zbierana, moczona, aby łatwiej otrzeć otaczającą pulpę. Wewnętrzne jasne, okrągłe ziarenka są obsuszane i sprzedawane jako pieprz biały.

Pieprz

Pieprz

W dzisiejszych czasach pieprz czarny i biały jest tak powszechny jako przyprawa i dostępny dla każdego, że trudno sobie wyobrazić , iż był kiedyś przedmiotem niesłychanego zbytku. W starożytności i w wiekach średnich często pieprzem płacono podatki.

Istnieje dużo różnorodnych odmian pieprzu. Noszą one nazwę kraju lub regionu ,z którego pochodzą, np. pieprz z Malabaru – wciąż najwyżej ceniony na rynkach światowych, pieprz z Sumatry, z Penangu.

Pieprz należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, najlepiej w suchym i zaciemnionym miejscu. Najlepiej kupować pieprz w ziarnach i mielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż mielony szybko wietrzeje.

Pieprz

Pieprz

Zastosowanie pieprzu w kuchni

 

Pieprz biały

Pieprz cayenne

Pieprz czarny

Pieprz zielony

Zupy

zupy czyste i jasne zupy podprawiane

zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie

bulion (całe ziarnka), ciemna zupy

pomidorowa

i kremowa zupa drobiowa

Sosy

jasne sosy

jasne sosy i sosy do sałatek

ciemne sosy

sosy ziołowe

Sałatki

wszystkie słone sałatki

sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek

zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem

różne sałatki z surowych i gotowanych składników

Potrawy z jaj

jajecznica, jajko sadzone, omlety

omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety

 

 

Ryby

ryby gotowane, duszone i smażone

ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza

gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże

ryby z rusztu, płastuga duszona

Mięso

cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone

wołowina, wieprzowina, gulasz, stek

ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny

steki, pasztety, farsze mięso mielone

Drób i dziczyzna

dania z drobiu w jasnych sosach

pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika

pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny

pieczona dziczyzna

Warzywa

zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby 

kalafior, duszone ogórki

wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe

zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka

Inne potrawy

koktajle

dania z ryżem

 

jako przyprawa do r prawie wszystkich warzyw

masło pieprzowe, biały ser

Desery, wypieki

 

 

pierniczki pieprzowe

 

Uwagi

Kupować zawsze całe ziarna pieprzu. W razie potrzeby zmielić w młynku do pieprzu.

Używać bardzo oszczędnie ponieważ jest bardzo ostry. Pieprz cayenne to suszona zmielona papryka chili.

Pieprz czarny jest ostrzejszy, ale mniej aromatyczny niż biały.

Konserwowane ziarna pieprzu zielonego grubo pokroić, mrożone rozgnieść lub zmielić.

 

Ziarna pieprzu zawierają białka, tłuszcze, błonnik, wapń, żelazo i magnez. Ostry smak przyprawa zawdzięcza piperynie, która wspomaga pracę układu pokarmowego, usuwa wzdęcia, działa moczopędnie i wiatropędnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *