Pieczeń z łopatki

Już prawie tydzień moich dzieciaków niema, a ja już za nimi tęsknię. Niby fajnie więcej wolnego czasu, dzieciaki na wsi u babci, ale jednak coś jest nie tak ….

pieczeń 1

Składniki:

1 ½ kg łopatki
3 ząbki czosnku
300 g boczku
musztarda, sól

Składniki na marynatę

100ml oleju
8 łyżek octu balsamicznego
po kilka sztuk ziela angielskiego i liścia laurowego
po 1 łyżeczce bazylii, oregano, papryki czerwonej
po ½ łyżeczki soli i pieprzu.
Z podanych składników przygotować marynatę.

 

pieczeń 1

Wykonanie:

 Czosnek obrać i zgnieść w prasce. Boczek pokroić na małe kawałki. Łopatkę opłukać i natrzeć musztardą i czosnkiem. Mięso ponacinać i w miejsce nacięcia powkładać plasterki boczku.
Tak przygotowaną łopatkę nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na noc).
Po zamarynowaniu mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

 

6 Responses to Pieczeń z łopatki

  1. Ania pisze:

    pieczone mięsko świetnie się sprawdza jako wędlina i jako obiad z sosem:)

  2. galantyna.pl pisze:

    Znam to uczucie, jak dzieci są to nie możesz sie doczekać, żeby sie ich pozbyć… a jak ich nie ma to aż człowieka nosi :) Pyszne mięsko, chyba miało chrupiąca skórkę?

  3. Mięska z chrupiącą skórką uwielbiam :)

  4. jeszcze takiewj nie jadłam, ale wygląda tak apetycznie, że bedę musiała zrobić:) mniam mniam:)

  5. Salvador Dali pisze:

    aj,aj-ale ci się przypiekła! Cudo! :)

     

    No tak, dzieciaki najlepiej jak są koło nas :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>