Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

Pyszna i zdrowa wędlina, czemu nie możemy sami przygotować pieczeń z indyka, którą możemy użyć do chleba na kanapki, jak i na zimny zakąskę.

Jeden filet z indyka ok 1 kg
przyprawy: odrobina ostrej papryki, sól, pieprz ziołowy ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie tymianek
ok 4 łyżek oleju rzepakowego
1łyżka sosu z granaty (jeżeli ktoś nie ma to nie jest konieczne, bardziej zmiękcza mięso)
2 małe cebuli lub 1 większa
3-4 ząbki czosnku

Wszystkie przyprawy w niewielkiej ilości wymieszać ze sobą (jeżeli ktoś woli bardziej ostre oczywiście doda więcej pieprzu i papryki), następnie dodać olej i sos z granatu i dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć wypłukane mięso i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu. Wyciągnąć mięso z lodówki przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i czosnkiem. Piec pod przykryciem 90 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu przełożyć na blaszkę i piec jeszcze ok 20 minut do zarumienienia się mięsa.
Po wystudzeniu pieczeń z indyka jest gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *