Pieczeń z indyka w marynacie z miodu

Pieczeń z indyka w marynacie z miodu

Moja propozycja na dziś – pieczeń z indyka w marynacie z miodu.

Pieczeń z indyka

Składniki:

ok 1 ½ kg fileta z indyka
3-5 ząbków czosnku
1 łyżka musztardy łagodnej
1 łyżeczka musztardy ostrej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
sok z połowy cytryny
½ szklanki oleju

Czosnek obrać i zmiażdżyć, rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Umyty filet z indyka natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić w szczelnym pojemniku do lodówki na około 1 ½ godziny.

Przez pół godziny pieczemy bez przykrycia w naczyniu żaroodpornym. Po upływie tego czasu naczynie zamknąć i co jakiś czas polewać powstałym sokiem.

 

 

Dodaj komentarz