Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

Dzisiaj polecam pieczeń z indyka, którą możemy podać na zimno lub do pieczywa.

Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

Składniki:

ok 1 ½ kg fileta z indyka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
ok 50 ml oleju aby wszystkie zioła wymieszać

Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać z olejem. Filet opłukać i osuszyć w ręczniku papierowym. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso. Następnie mocno związujemy sznurkiem lub wkładamy do siatki i odstawiamy w chłodne miejsce na noc (lub kilka godzin).

Filet pieczemy w rękawie foliowym w temperaturze 180 stopni przez ok 90 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy z rękawa, i pieczemy jeszcze ok 30 -40 minut aby mięso się zarumieniło. Po upływie 15-20 minutach obracamy na drugą stronę.

Po ostudzeniu delikatnie zdjąć sznurek i można kroić pieczeń z indyka.

 

One Response to Pieczeń z indyka

  1. bardzo lubię takie mięsiwa i dosyć często robię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *