Pieczeń z mięsa mielonego

pieczeń z mięsa mielonego

Odkąd pamiętam zawsze na śniadanie miałam mielonkę i w mojej rodzinie tez się to przyjęło, dzieciaki się zajadają aż miło patrzeć. Najlepiej smakuje pokrojona na plasterki i podgrzana (przyrumieniona na patelni) z buraczkami domowymi.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego
2 jajka
1 bułka
1 cebula
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz

Wykonanie:

Bułkę namoczyć we wodzie. Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Żółtka jajka dodać do mięsa, a białka ubić na sztywną pianę i też dodać do mięsa. Bułkę porządnie odcisnąć i również połączyć z mięsem. Całą masę doprawić do smaku i porządnie wymieszać (można w robocie), zbyt krótkie wyrabianie powoduje kruszenie się mięsa przy krojeniu. Tak wyrobiona masę przełożyć do formy aluminiowej (ja miałam małe więc dałam do dwóch). Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. godziny. Po godzinie wyciągnąć, odlać tłuszcz i obrócić do góry dnem i podpiec jeszcze z 15 minut.

3 Responses to Pieczeń z mięsa mielonego

  1. Salvador Dali napisał(a):

    ooo.. podoba mi się ten pomysł-taki oryginalny 🙂 Musze zapisac i wyrpóbowac 🙂

  2. Ania napisał(a):

    lubię takie domowe pieczenie – za to sklepowej mielonki nie znoszę:(

  3. Mała kuchareczka napisał(a):

    Jej jak ja uwielbiam bigos !!!

    A twój to rewelka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *