Pomysłowa kuchnia
Pęczak z pieczonymi warzywami

Pęczak z pieczonymi warzywami

Pęczak z pieczonymi  warzywami

Składniki:

2  małe cukinie (ja miałam żółtą)
po jednej kolorowej papryce (u mnie zielona i żółta)
2 czerwone cebule
300 g małych pieczarek
3 średnie marchewki
100g wędzonego boczku
sól, pieprz, suszony rozmaryn, tymianek, ostra mielona papryka
2 łyżki oleju

½ szklanki suchego pęczaku

Składniki na sos

łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka do smaku

wykonanie:

Cukinie umyć i pokroić w plasterki grubości pół centymetra, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobne słupki (wielkości palca), cebule obrać i pokroić w grube pióra, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Marchewkę pokroić w półplasterki, wrzucić na 4-5 minut na lekko osolony wrzątek, odcedzić.
Boczek pokroić w grubą kostkę. Warzywa i boczek mieszamy doprawiamy przyprawami. Wszystko wyłożyć na blaszkę z piekarnika, skropić olejem, przykryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni, aż warzywa będą miękkie ale zachowają jędrność. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Przygotowanie sosu

Ocet mieszamy z sosem sojowym i miodem, ucierając dodajemy po łyżce oleju. Mieszamy z posiekanym czosnkiem, przyprawami.
Warzywa układamy warstwowo w naczyniu z pęczakiem, sos dodajemy bezpośrednio przed spożyciem.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: